Blog
Jakie właściwości zdrowotne mają kiszonki?
Kiszonki to określenie ogólne dla różnego rodzaju produktów takich jak ogórki czy kapusta, które są poddawane długotrwałym procesom fermentacji. Kiszone ogórki, kapusta oraz innego typu kiszonki to przede wszystkim bardzo dobre źródło witamin oraz mikroelementów. Wśród najważniejszych witamin, jakie znajdziemy w tych produktach znajdują się między innymi witamina C, która ma bardzo dobry wpływ na odporność naszego organizmu, a także witaminy z grupy B wspomagające między innymi pracę układu krwionośnego.
Top 4 zioła, które poprawią smak każdej potrawy
Ciężko wyobrazić sobie gotowanie bez dodawania ziół oraz przypraw. To one nadają każdej potrawie wyjątkowy smak oraz aromat i idealnie dopełniają każde danie. Przy pomocy dobrego doboru ziół możemy całkowicie zmienić smak warzyw, mięs czy też ryb, dlatego są one wykorzystywane nie tylko przez profesjonalnych kucharzy, ale też przez wszystkich, którym zależy na niesamowitych doznaniach kulinarnych. Jakie zioła powinny znaleźć się w kuchni każdego z nas?
Które owoce i warzywa są najczęściej wykorzystywane w polskiej kuchni?
Warzywa i owoce to podstawa polskiej kuchni od zarania dziejów. Polacy to naród rolniczy, którego kuchnia oparta jest głównie na płodach rolnych, oraz mięsie zwierząt hodowlanych. Porównując kuchnię staropolską do obecnych trendów kulinarnych, możemy wśród warzyw i owoców wyróżnić pewną grupę stałych produktów, które są bazą wielu polskich potraw zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację czy desery. Dziś pochylamy się nad owocami i warzywami najczęściej wykorzystywanymi w polskiej kuchni. Zobaczmy więc, które warzywa i owoce są pożądane przez Polaków?