Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Darmowa dostawa do klienta
Przyjmowanie zamówień odbywa się od godziny 15:00 - 20:00

+48 733 046 500

 

Blog

 

ziemniaki na frytki

Jak wybrać ziemniaki na frytki?

Za frytkami przepadają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Można je jeść na różne sposoby – np. ze szczyptą soli, ketchupem, majonezem czy różnego rodzaju dipami. Świetnie komponują się także z drobiem i można je przyrządzić do nuggetsów, udek z kurczaka czy devolaya. Doskonale pasują do dań rybnych – dorsza, pstrąga czy łososia.

Czytaj więcej

cebula

Jakie właściwości zdrowotne ma cebula?

Cebula to warzywo, które jest powszechnie znane i stosowane w wielu kuchniach świata. Można jej używać na rozmaite sposoby – świetnie komponuje się z mięsem, różnego rodzaju sosami, a także doskonale pasuje do zup, sałatek czy kanapek. Dzięki niej każda potrawa zyskuje intensywny i wyjątkowy smak. Jednak cebulę warto dodać do codziennego jadłospisu nie tylko ze względu na same walory smakowe. Jest to prawdziwa bomba cennych dla Twojego zdrowia składników. Jakie dokładnie prozdrowotne właściwości ma to warzywo?

Czytaj więcej

kupowanie warzyw

Na co zwracać uwagę przy kupnie warzyw?

Warzywa to prawdziwa skarbnica składników odżywczych, bez których trudno byłoby sobie wyobrazić codzienne posiłki. Zawierają nie tylko zestaw cennych witamin, ale także minerały i błonnik. Są nie tylko smaczne, ale również zdrowe, ponieważ wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, wzmacniają odporność i wspomagają trawienie. Jeżeli na stałe dodasz je do swojej diety – zapewnisz sobie prawdziwy zastrzyk cennych dla Twojego zdrowia składników. Jednak nie każdy produkt, który kupujesz, jest tak samo wartościowy. Dlatego w tym artykule przeczytasz, w jaki sposób wybierać warzywa, żeby zapewnić sobie zdrowy i odżywczy posiłek.

Czytaj więcej

marchewka

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Marchewka to jedno z najbardziej popularnych warzyw. Jest kluczowym składnikiem bulionów, surówek, dań głównych, a często także soków i deserów. Jej słodycz i charakterystyczny pomarańczowy kolor przywołują wspomnienia domowych, „stawiających na nogi” obiadów. Skąd wziął się fenomen marchewki? Dlaczego jest tak częstym składnikiem zdrowych potraw? W poniższym artykule przybliżamy bogactwo właściwości marchewki i tym samych zachęcamy, aby jeść ją jak najczęściej!

Czytaj więcej

przyprawy

Sypkie produkty w kuchni. Których z nich nie może zabraknąć?

Kuchnia to nie tylko miejsce przygotowywania potraw, lecz także magazyn wielu przydatnych składników, bez których trudno byłoby się obejść na co dzień. Nie da się ukryć, że są takie produkty spożywcze, które zawsze warto mieć pod ręką. Dzięki temu jest się w każdej chwili w stanie ugotować pyszne danie. Oczywiście wiele artykułów ma krótkie terminy przydatności do spożycia, w związku z czym nie da się ich długo przechowywać i lepiej jest je kupować na bieżąco niż na zapas. Niemniej jednak istnieją również i takie produkty, w które można się zaopatrywać, nie martwiąc się o to, kiedy się przydadzą. Bo że kiedyś przyjdzie ich czas, to jest jasne. Mogą być przechowywane rok, dwa, a nawet więcej, a w niczym im to nie zaszkodzi. Mowa tu oczywiście o produktach sypkich.

Czytaj więcej

Słoiki z kiszonkami

Jakie właściwości zdrowotne mają kiszonki?

Kiszonki to określenie ogólne dla różnego rodzaju produktów takich jak ogórki czy kapusta, które są poddawane długotrwałym procesom fermentacji. Kiszone ogórki, kapusta oraz innego typu kiszonki to przede wszystkim bardzo dobre źródło witamin oraz mikroelementów. Wśród najważniejszych witamin, jakie znajdziemy w tych produktach znajdują się między innymi witamina C, która ma bardzo dobry wpływ na odporność naszego organizmu, a także witaminy z grupy B wspomagające między innymi pracę układu krwionośnego.

Czytaj więcej

Zioła do potraw

Top 4 zioła, które poprawią smak każdej potrawy

Ciężko wyobrazić sobie gotowanie bez dodawania ziół oraz przypraw. To one nadają każdej potrawie wyjątkowy smak oraz aromat i idealnie dopełniają każde danie. Przy pomocy dobrego doboru ziół możemy całkowicie zmienić smak warzyw, mięs czy też ryb, dlatego są one wykorzystywane nie tylko przez profesjonalnych kucharzy, ale też przez wszystkich, którym zależy na niesamowitych doznaniach kulinarnych. Jakie zioła powinny znaleźć się w kuchni każdego z nas?

Czytaj więcej

warzywa polskie

Które owoce i warzywa są najczęściej wykorzystywane w polskiej kuchni?

Warzywa i owoce to podstawa polskiej kuchni od zarania dziejów. Polacy to naród rolniczy, którego kuchnia oparta jest głównie na płodach rolnych, oraz mięsie zwierząt hodowlanych. Porównując kuchnię staropolską do obecnych trendów kulinarnych, możemy wśród warzyw i owoców wyróżnić pewną grupę stałych produktów, które są bazą wielu polskich potraw zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację czy desery. Dziś pochylamy się nad owocami i warzywami najczęściej wykorzystywanymi w polskiej kuchni. Zobaczmy więc, które warzywa i owoce są pożądane przez Polaków?

Czytaj więcej