Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Darmowa dostawa do klienta
Przyjmowanie zamówień odbywa się od godziny 15:00 - 20:00

+48 733 046 500

 

Blog

 

kobieta wyciska sok z pomarańczy

Jakie zalety mają soki z wyciskanych owoców?

Nie od dziś wiadomo, że owoce są źródłem cennych składników odżywczych, które doskonale wpływają na cały organizm. Dlatego warto, żeby znalazły się w Twoim jadłospisie, a będziesz czuł się dobrze każdego dnia. Owoce możesz jeść nie tylko w całości, ale także wprowadzić do diety w postaci różnorodnych soków. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak wiele zyskasz, pijąc codziennie szklankę takiego napoju.

Czytaj więcej

talerz warzyw

Jakie warzywa najlepiej dołożyć do śniadania?

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia należy spożywać co najmniej 400 gram warzyw, a także owoców w ciągu dnia. Jest to niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Warzywa są bogate nie tylko w różnego rodzaju witaminy czy minerały, które wzmacniają odporność organizmu, ale także w błonnik, który usprawnia procesy trawienia. Dlatego powinniśmy je spożywać możliwie jak najczęściej, najlepiej kilka razy na dobę. A jak wiadomo, śniadanie to niezwykle ważny posiłek, którego zadaniem jest zapewnienie energii na cały dzień. Dlatego też nie może w nim zabraknąć cennych dla naszego zdrowia warzyw. Które z nich najlepiej wykorzystać do zrobienia do tego posiłku?

Czytaj więcej

kiszona kapusta

Poznaj pomysły na surówki z kapusty kiszonej

Kapusta kiszona to prawdziwa esencja dobroczynnie działających na organizm składników. Przede wszystkim zawiera dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. W jej składzie znajdziesz również między innymi: błonnik pokarmowy, który usprawnia procesy trawienia, a także minerały: potas, żelazo, wapń, magnez, selen czy fosfor. Dlatego też włączenie jej do diety jest bardzo korzystne dla Twojego zdrowia. Co więcej – można z niej przyrządzić wiele pysznych surówek, a przepisy na nie poznasz właśnie w tym artykule.

Czytaj więcej

buraki

Co warto wiedzieć o burakach?

Na pewno doceniasz wyjątkowy smak domowego barszczu podawanego w Wigilię lub podczas różnego rodzaju uroczystości. Jeśli jednak jest to jedyna okazja, kiedy możesz zjeść potrawę zrobioną z buraków, to koniecznie powinieneś to zmienić. Dlaczego? Po pierwsze można je wykorzystać nie tylko do przygotowania popularnego barszczu. Świetnie smakują podawane zarówno samodzielnie, jak i jako składnik różnego rodzaju sałatek. Doskonale komponują się z mięsem – np. z wieprzowiną, wołowiną lub drobiem. Z kolei chłodnik z buraków świetnie orzeźwia w letnie, upalne dni. Jednak warto pamiętać, że buraki są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Sprawdź, co możesz zyskać, jeśli na stałe dodasz je do swojej diety.

Czytaj więcej

ziemniaki na frytki

Jak wybrać ziemniaki na frytki?

Za frytkami przepadają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Można je jeść na różne sposoby – np. ze szczyptą soli, ketchupem, majonezem czy różnego rodzaju dipami. Świetnie komponują się także z drobiem i można je przyrządzić do nuggetsów, udek z kurczaka czy devolaya. Doskonale pasują do dań rybnych – dorsza, pstrąga czy łososia.

Czytaj więcej

cebula

Jakie właściwości zdrowotne ma cebula?

Cebula to warzywo, które jest powszechnie znane i stosowane w wielu kuchniach świata. Można jej używać na rozmaite sposoby – świetnie komponuje się z mięsem, różnego rodzaju sosami, a także doskonale pasuje do zup, sałatek czy kanapek. Dzięki niej każda potrawa zyskuje intensywny i wyjątkowy smak. Jednak cebulę warto dodać do codziennego jadłospisu nie tylko ze względu na same walory smakowe. Jest to prawdziwa bomba cennych dla Twojego zdrowia składników. Jakie dokładnie prozdrowotne właściwości ma to warzywo?

Czytaj więcej

kupowanie warzyw

Na co zwracać uwagę przy kupnie warzyw?

Warzywa to prawdziwa skarbnica składników odżywczych, bez których trudno byłoby sobie wyobrazić codzienne posiłki. Zawierają nie tylko zestaw cennych witamin, ale także minerały i błonnik. Są nie tylko smaczne, ale również zdrowe, ponieważ wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, wzmacniają odporność i wspomagają trawienie. Jeżeli na stałe dodasz je do swojej diety – zapewnisz sobie prawdziwy zastrzyk cennych dla Twojego zdrowia składników. Jednak nie każdy produkt, który kupujesz, jest tak samo wartościowy. Dlatego w tym artykule przeczytasz, w jaki sposób wybierać warzywa, żeby zapewnić sobie zdrowy i odżywczy posiłek.

Czytaj więcej

marchewka

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Marchewka to jedno z najbardziej popularnych warzyw. Jest kluczowym składnikiem bulionów, surówek, dań głównych, a często także soków i deserów. Jej słodycz i charakterystyczny pomarańczowy kolor przywołują wspomnienia domowych, „stawiających na nogi” obiadów. Skąd wziął się fenomen marchewki? Dlaczego jest tak częstym składnikiem zdrowych potraw? W poniższym artykule przybliżamy bogactwo właściwości marchewki i tym samych zachęcamy, aby jeść ją jak najczęściej!

Czytaj więcej

przyprawy

Sypkie produkty w kuchni. Których z nich nie może zabraknąć?

Kuchnia to nie tylko miejsce przygotowywania potraw, lecz także magazyn wielu przydatnych składników, bez których trudno byłoby się obejść na co dzień. Nie da się ukryć, że są takie produkty spożywcze, które zawsze warto mieć pod ręką. Dzięki temu jest się w każdej chwili w stanie ugotować pyszne danie. Oczywiście wiele artykułów ma krótkie terminy przydatności do spożycia, w związku z czym nie da się ich długo przechowywać i lepiej jest je kupować na bieżąco niż na zapas. Niemniej jednak istnieją również i takie produkty, w które można się zaopatrywać, nie martwiąc się o to, kiedy się przydadzą. Bo że kiedyś przyjdzie ich czas, to jest jasne. Mogą być przechowywane rok, dwa, a nawet więcej, a w niczym im to nie zaszkodzi. Mowa tu oczywiście o produktach sypkich.

Czytaj więcej

Słoiki z kiszonkami

Jakie właściwości zdrowotne mają kiszonki?

Kiszonki to określenie ogólne dla różnego rodzaju produktów takich jak ogórki czy kapusta, które są poddawane długotrwałym procesom fermentacji. Kiszone ogórki, kapusta oraz innego typu kiszonki to przede wszystkim bardzo dobre źródło witamin oraz mikroelementów. Wśród najważniejszych witamin, jakie znajdziemy w tych produktach znajdują się między innymi witamina C, która ma bardzo dobry wpływ na odporność naszego organizmu, a także witaminy z grupy B wspomagające między innymi pracę układu krwionośnego.

Czytaj więcej