Poznaj pomysły na surówki z kapusty kiszonej
Kapusta kiszona to prawdziwa esencja dobroczynnie działających na organizm składników. Przede wszystkim zawiera dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. W jej składzie znajdziesz również między innymi: błonnik pokarmowy, który usprawnia procesy trawienia, a także minerały: potas, żelazo, wapń, magnez, selen czy fosfor. Dlatego też włączenie jej do diety jest bardzo korzystne dla Twojego zdrowia. Co więcej – można z niej przyrządzić wiele pysznych surówek, a przepisy na nie poznasz właśnie w tym artykule.
Jakie składniki najlepiej komponują się z kiszoną kapustą?
Najpopularniejszym dodatkiem do tej kiszonki jest oczywiście marchewka. Jej słodycz świetnie kontrastuje z kwaśnym smakiem kapusty, co sprawia, że jest to idealne połączenie. Taką surówkę wystarczy delikatnie doprawić odrobiną soli, pieprzu oraz oliwy i jest gotowa do spożycia. Możesz ją podawać do różnego rodzaju mięs – np. do drobiu czy wieprzowiny, a nawet ryb. Kiszona kapusta świetnie komponuje się również z owocami. Często dodaje się do niej także jabłko, a nawet rodzynki. Innym ciekawym pomysłem na surówkę z kiszonej kapusty jest zestawienie jej ze słodką pomarańczą. Wystarczy ją obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z kapustą i dodać odrobinę miodu oraz przypraw do smaku.
Jak wiadomo, do tej kiszonki świetnie pasują również grzyby. Możesz wykorzystać marynowane lub gotowane, w zależności od Twoich preferencji. Do kiszonej kapusty i grzybów dodaj również skrojoną w kostkę cebulę, pieprz, sól oraz oliwę. Kiszoną kapustę warto połączyć również z czerwoną papryką, którą możesz np. zetrzeć na tarce. Taka surówka najlepiej smakuje z dodatkiem pietruszki, szczypiorku oraz marchewki. Warto także wypróbować przepis na kapustę z suszonymi pomidorami, które świetnie komponują się z kiszonką.