Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Darmowa dostawa do klienta
Przyjmowanie zamówień odbywa się od godziny 15:00 - 20:00

+48 733 046 500

 

Jakie warzywa najlepiej dołożyć do śniadania?

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia należy spożywać co najmniej 400 gram warzyw, a także owoców w ciągu dnia. Jest to niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Warzywa są bogate nie tylko w różnego rodzaju witaminy czy minerały, które wzmacniają odporność organizmu, ale także w błonnik, który usprawnia procesy trawienia. Dlatego powinniśmy je spożywać możliwie jak najczęściej, najlepiej kilka razy na dobę. A jak wiadomo, śniadanie to niezwykle ważny posiłek, którego zadaniem jest zapewnienie energii na cały dzień. Dlatego też nie może w nim zabraknąć cennych dla naszego zdrowia warzyw. Które z nich najlepiej wykorzystać do zrobienia do tego posiłku?

Pomysły na szybkie, pożywne i zdrowe śniadanie

Jeśli trudno nam wyobrazić sobie śniadanie bez pieczywa, to warto dodać do niego odpowiednią ilość warzyw. Najlepiej wybierać pieczywo pełnoziarniste, ponieważ zawiera dużo witamin. Do takiego chleba czy bułki możemy dodać sałatę, rukolę, liście szpinaku, kiełki czy świeże zioła. Doskonale sprawdzą się też takie warzywa jak pomidor, zielony ogórek czy np. rzodkiewka. Możemy także samodzielnie przyrządzić zdrowy hummus z ciecierzycy czy papryki i posmarować nim pieczywo albo zjeść z pokrojoną w paski marchewką, porem i selerem naciowym.

talerz warzyw

Oczywiście śniadanie może składać się także w dużej mierze z samych warzyw. Świetnym rozwiązaniem jest zrobienie sałatki greckiej z pomidorem, oliwkami, cebulą oraz serem feta czy pożywnej sałatki z jajkiem oraz awokado. Na śniadanie możemy także przygotować szybką oraz bardzo pożywną zapiekankę warzywną z bakłażanem, cukinią, brokułami czy dynią. Warto również zmieszać warzywa z ulubionym jogurtem oraz dodać do smaku świeże zioła. A jeśli jesteśmy fanami smoothie, to możemy je zrobić np. ze szpinaku, jarmużu czy pomidora.