Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Darmowa dostawa do klienta
Przyjmowanie zamówień odbywa się od godziny 15:00 - 20:00

+48 733 046 500

 

Top 4 zioła, które poprawią smak każdej potrawy

Ciężko wyobrazić sobie gotowanie bez dodawania ziół oraz przypraw. To one nadają każdej potrawie wyjątkowy smak oraz aromat i idealnie dopełniają każde danie. Przy pomocy dobrego doboru ziół możemy całkowicie zmienić smak warzyw, mięs czy też ryb, dlatego są one wykorzystywane nie tylko przez profesjonalnych kucharzy, ale też przez wszystkich, którym zależy na niesamowitych doznaniach kulinarnych. Jakie zioła powinny znaleźć się w kuchni każdego z nas?

Bazylia

Bazylia jest jednym z podstawowych ziół w każdej kuchni. Można wykorzystać ją na dwa sposoby – doskonale sprawdzi się jako suszone zioła, ale i jej świeże listki są ważnym dodatkiem niejednej potrawy. Bazylia może być stosowana zarówno do warzyw, zup sosów, jak i mięs i jest nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej, a w szczególności włoskiej. Zalecamy, by bazylia była dodawana już pod koniec przyrządzania dania, co jest gwarancją większej intensywności potrawy.

Oregano

Oregano, podobnie jak bazylia jest często wykorzystywane w daniach kuchni włoskiej. W kuchni wykorzystać można zarówno świeże, jak i suszone oregano, które sprawdzi się między innymi jako dodatek do pizzy, dań mięsnych czy też farszu do naleśników. Oregano charakteryzuje się intensywnym, nieco gorzkim smakiem, dlatego też trzeba stosować je z umiarem podczas gotowania.

Tymianek

Tymianek króluje w kuchni francuskiej oraz włoskiej i doskonale komponuje się z rybami oraz z mięsem. Warto wspomnieć, iż to zioło posiada również cenne właściwości lecznicze i doskonale sprawdzi się podczas problemów z trawieniem. Tymianek cechuje się lekko pikantnym oraz orzeźwiającym smakiem i można wykorzystywać je zarówno w formie świeżej, jak i suszonej.

Majeranek

Majeranek można wykorzystywać w formie świeżej oraz suszonej. Ważne jest jednak, by świeży majeranek dodać dopiero na koniec gotowania. Z kolei suszony może być dodany w dowolnym momencie, jednak w mniejszej ilości niż jego świeżą wersję. Majeranek dodaje się zazwyczaj do dań ciężkostrawnych, takich jak dania z fasolą czy też grochem.

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.