Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Darmowa dostawa do klienta
Przyjmowanie zamówień odbywa się od godziny 15:00 - 20:00

+48 733 046 500

 

Jakie właściwości zdrowotne mają kiszonki?

Kiszonki to określenie ogólne dla różnego rodzaju produktów takich jak ogórki czy kapusta, które są poddawane długotrwałym procesom fermentacji. Kiszone ogórki, kapusta oraz innego typu kiszonki to przede wszystkim bardzo dobre źródło witamin oraz mikroelementów. Wśród najważniejszych witamin, jakie znajdziemy w tych produktach znajdują się między innymi witamina C, która ma bardzo dobry wpływ na odporność naszego organizmu, a także witaminy z grupy B wspomagające między innymi pracę układu krwionośnego. Dodając do tego również witaminy E,K i A oraz minerały takie jak fosfor, potas oraz magnez, można zatem uznać, iż są to produkty niezbędne w naszej codziennej diecie. Warto dodać również, iż kiszonki są bogate w kwas mlekowy.

Świetny wpływ na odporność i układ pokarmowy

Tak jak wspomnieliśmy, różnego rodzaju kiszonki posiadają ogromne ilości witaminy C, dlatego też możemy powiedzieć, iż są to produkty w znaczący sposób wspomagające nasz układ odpornościowy. Poza możliwością zapobiegania zachorowania na grypę czy różnego rodzaju przeziębienia, z jakimi mamy do czynienia głównie w okresie jesienno-zimowym, kiszonki zapewnią nam także ochronę przed infekcjami bakteryjnymi oraz spowodowanymi przez grzyby i inne drobnoustroje takimi jak grypa żołądkowa. Wpływ na ten stan rzeczy ma to, iż kiszonki są uznawane za doskonały probiotyk wspomagający prawidłowe funkcjonowanie poszczególnych części naszego organizmu.

W kontekście układu pokarmowego należy wspomnieć, iż kiszonki ze względu na swój skład pomagają również powstrzymywać bądź też leczyć pewnego rodzaju dolegliwości takie jak na przykład zgaga czy bóle żołądka. Są one również doskonałym środkiem przeczyszczającym, dzięki czemu nie będziemy musieli zmagać się z dolegliwościami jelitowymi pod postacią zaparć. Być może nie wszyscy o tym wiedzą, ale kiszonki to także dobry środek odchudzający, ponieważ poza wspomaganiem trawienia pomagają one również zwiększyć metabolizm, czyli proces przyspieszający przemianę materii. Niektóre witaminy oraz mikroelementy zawarte w kiszonkach pomagają również poprawić stan naszej skóry, włosów oraz paznokci.

 

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.