Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Darmowa dostawa do klienta
Przyjmowanie zamówień odbywa się od godziny 15:00 - 20:00

+48 733 046 500

 

Jak wybrać ziemniaki na frytki?

Za frytkami przepadają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Można je jeść na różne sposoby – np. ze szczyptą soli, ketchupem, majonezem czy różnego rodzaju dipami. Świetnie komponują się także z drobiem i można je przyrządzić do nuggetsów, udek z kurczaka czy devolaya. Doskonale pasują do dań rybnych – dorsza, pstrąga czy łososia. Frytki często serwuje się do wołowiny – steków lub hamburgerów. Dobrze komponują się również z różnego rodzaju sałatkami czy grillowanymi warzywami. Frytki najlepiej przyrządzić samemu, bo na pewno będą bardziej zdrowe, niż te kupione w fast foodzie czy supermarkecie. A podstawą są oczywiście dobrze dobrane ziemniaki. Więc jeśli jesteś fanem tego prostego i szybkiego dania, to z tego artykułu dowiesz się, jakie ziemniaki wybrać, żeby przygotowane przez Ciebie frytki były pyszne i chrupiące.

Przepis na idealne frytki

Jeśli chcesz przygotować smaczne frytki, to przede wszystkim powinieneś kupić dobrej jakości ziemniaki. Zwróć uwagę na to, żeby wybrane przez Ciebie produkty nie były nadgniłe czy obite. Ziemniaki powinny mieć również zbliżony do siebie rozmiar i kształt oraz nieuszkodzoną skórkę. A jeśli nie masz czasu na chodzenie po sklepach i poszukiwanie dobrych jakościowo produktów, nie martw się. Znajdziesz je właśnie w naszej hurtowni warzyw i owoców i zamówisz bezpośrednio do Twojego domu.

ziemniaki

Warto wiedzieć, że nie każdy gatunek ziemniaków nadaje się do przyrządzenia frytek. Dlatego jeśli chcesz, żeby przygotowane przez Ciebie frytki nie były zbyt miękkie czy twarde, to powinieneś wybrać odpowiednią odmianę. Istnieją trzy podstawowe kategorie ziemniaków. Typ A – to tak zwane ziemniaki sałatkowe. Mają najbardziej zwartą konsystencję, dlatego często wykorzystuje się je do przyrządzania sałatek czy zup. Typ B – to jedne z najbardziej popularnych gatunków. Nie są zbyt twarde ani miękkie, więc najlepiej sprawdzą się do zrobienia frytek. Ostatni rodzaj to ziemniaki typu C, czyli te najbardziej kruche i miękkie. Najczęściej używa się ich do przyrządzania klusek, kopytek, placków czy puree. Wybierając ziemniaki typu B, masz pewność, że przyrządzone przez Ciebie frytki będą chrupiące, smaczne i o idealnej konsystencji. Pamiętaj również o tym, żeby kupować produkty najlepszej jakości. Znajdziesz je właśnie w naszej hurtowni warzyw i owoców.