Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Darmowa dostawa do klienta
Przyjmowanie zamówień odbywa się od godziny 15:00 - 20:00

+48 733 046 500

 

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Marchewka to jedno z najbardziej popularnych warzyw. Jest kluczowym składnikiem bulionów, surówek, dań głównych, a często także soków i deserów. Jej słodycz i charakterystyczny pomarańczowy kolor przywołują wspomnienia domowych, „stawiających na nogi” obiadów. Skąd wziął się fenomen marchewki? Dlaczego jest tak częstym składnikiem zdrowych potraw? W poniższym artykule przybliżamy bogactwo właściwości marchewki i tym samych zachęcamy, aby jeść ją jak najczęściej!

Korzyści płynące z jedzenia marchewki 

Warzywa te słyną przede wszystkim z wysokiej zawartości beta-karotenu. Jest to przeciwutleniacz, który trafiając do naszego organizmu, przemienia się w witaminę A, która znacznie polepsza kondycje naszej skóry, zapobiega osiadaniu cholesterolu w naczyniach krwionośnych, a także wspiera wzrost u dzieci. Dodatkowo beta-karoten pozytywnie wpływa na wzrok, przez co szczególnie poleca się jego spożywanie osobom spędzającym długie godziny przed ekranem komputera.

Marchewki to także obfite źródło błonnika, który reguluje pracę jelit oraz wspomaga wydalanie niechcianych odpadów powstałych w organizmie na skutek przemiany materii. Jedzenie marchwi wspiera prawidłowe trawienie, zwalcza szkodliwe bakterie w jamie ustnej, chroniąc nas tym samym przed powstawaniem próchnicy, wzmacnia organizm, a także zapobiega anemii. Surowe marchewki okazują się także niezwykle pomocne przy gojeniu ran i skaleczeń, a także przy leczeniu stanów zapalnych.

Jak wzbogacić dietę o marchew  

Przede wszystkim zadbaj o to, aby spożywane przez ciebie produkty pochodziły ze sprawdzonego źródła np.: z hurtowni wysokiej jakości warzyw. Dostarczone do twojego domu marchewki możesz wykorzystać na wiele sposobów: pijąc sok ze świeżych warzyw na drugie śniadanie, uzupełniając obiady o surówki z marchewką, a także robiąc zupy krem, do których z łatwością można dodać kilka marchewek. Marchew świetnie sprawdzi się także jako przekąska w pracy lub w czasie odpoczynku. Ponadto, talerz pokrojonej marchewki i selera naciowego wraz z miseczką hummusu świetnie zastąpi paczkę chipsów na imprezie lub w trakcie wieczoru filmowego.